UPM KAJI TEKNO MAKANAN, TERNAKAN | UNIVERSITI PUTRA MALAYSIA KAMPUS BINTULU SARAWAK
» BERITA » UPM KAJI TEKNO MAKANAN, TERNAKAN

UPM KAJI TEKNO MAKANAN, TERNAKAN

"At the moment I'm helping Universiti Putra Malaysia Bintulu. I'm giving the fund to explore on new technology on food. No. 2 is livestock. Livestock manok jadi problem harga manok nait, telur nait, but problem with us we as importing the enabled feed.” Ujar Premier Sarawak pada Majlis Ngiling Bidai anjuran Ministry of Food Industry, Commodity & Regional Development Sarawak (M-FICORD).

Sarawak kini memfokuskan kepada penyelidikan dan pembangunan R&D pengeluaran makanan dan pertanian bagi tujuan menghasilkan produk berkualiti. Premier Sarawak Datuk Patinggi Tan Sri (Dr) Abang Haji Abdul Rahman Zohari Bin Tun Datuk Abang Haji Openg berkata untuk mencapai sasaran tersebut, Sarawak perlu meneroka teknologi baharu dalam pengeluaran makanan bagi menghasilkan makanan berkualiti seterusnya memperkukuh keterjaminan makanan. Universiti Putra Malaysia Kampus Bintulu Sarawak telah diberikan kepercayaan dan diberikan dana penyelidikan untuk meneroka teknologi baharu mengenai makanan dan ternakan.

Baca berita selanjutnya >>> Utusan Sarawak, 02 Julai 2023

Tarikh Input: 03/07/2023 | Kemaskini: 04/07/2023 | lanz