Sarawak Mengalu-alukan Pakar Untuk Membantu Mengkomersialkan Tumbuhan Dan Tanaman Asli | UNIVERSITI PUTRA MALAYSIA KAMPUS BINTULU SARAWAK
» BERITA » Sarawak mengalu-alukan pakar untuk membantu mengkomersialkan tumbuhan dan tanaman asli

Sarawak mengalu-alukan pakar untuk membantu mengkomersialkan tumbuhan dan tanaman asli

KUCHING, 16 Okt - Sarawak mengalu-alukan kepakaran antarabangsa untuk bekerjasama untuk mencari potensi pengkomersialan tumbuhan dan tanaman asli negeri itu, kata Menteri Pelajaran, Sains dan Teknologi Negeri, Datuk Seri Michael Manyin.

Beliau berkata terdapat banyak potensi untuk mengkomersialkan tumbuhan dan tanaman asli yang mempunyai nilai perubatan manakala Pusat Biodiversiti Sarawak juga telah mengekod lebih daripada 10,000 tumbuhan dan tanaman asli setakat ini. 

"Tetapi pada tahap pengekodan sahaja, tidak lebih dari itu ... Jadi kami berharap dengan pengetahuan dan kepakaran anda, anda boleh bekerjasama dengan Pusat Biodiversiti Sarawak," katanya semasa merasmikan International Scientific Conference on Indigenous Crops 2018 (ISCIC2018) di sini hari ini.

Beliau juga berharap melalui persidangan ini dianjurkan oleh Universiti Putra Malaysia Kampus Bintulu (UPMKB), potensi pengkomersialan tanaman tempatan seperti "dabai" atau zaitun Sarawak dan "terung asam" atau terung Sarawak akan diterokai.

Beliau berkata perlu ada bukti yang empirikal tentang potensi dan nilai tanaman ini untuk mendapatkan keyakinan orang ramai untuk membelinya.

Manyin juga berkata kerajaan negeri juga sedang berusaha untuk bekerjasama dengan sektor swasta untuk mengukuhkan pertanian dan aktiviti berasaskan pertanian untuk membantu petani kecil dengan memperkenalkan perladangan komersial dan berasaskan industri.

Tarikh Input: 19/10/2018 | Kemaskini: 22/10/2018 | lanz

PERKONGSIAN MEDIA

UNIVERSITI PUTRA MALAYSIA KAMPUS BINTULU SARAWAK

Jalan Nyabau,
97008 Bintulu, Sarawak,
Malaysia

086855201
086855888
W1VMEQb3:16:27