S'WAK GOVERNMENT SUBMITS RM3 MILLION FUND FOR PADDY TRANSFORMATION PROJECT, AGRIHUB@GEDONG | UNIVERSITI PUTRA MALAYSIA BINTULU SARAWAK CAMPUS
» NEWS » S'WAK GOVERNMENT SUBMITS RM3 MILLION FUND FOR PADDY TRANSFORMATION PROJECT, AGRIHUB@GEDONG

S'WAK GOVERNMENT SUBMITS RM3 MILLION FUND FOR PADDY TRANSFORMATION PROJECT, AGRIHUB@GEDONG

KUCHING, Sept 21: Kerajaan Sarawak telah menganugerahkan dana sebanyak RM3 juta kepada AgriHub@Gedong, projek transformasi padi di Gedong yang dimulakan oleh Universiti Putra Malaysia Kampus Bintulu (UPMKB).

Premier Sarawak Datuk Patinggi Tan Sri Abang Johari Tun Openg menyerahkan mockcheque itu kepada Pengerusi Lembaga Pengarah UPM YAM Tengku Syarif Laksamana Perlis Dato' Seri Di Raja Syed Razlan Syed Putra Jamalullail semasa majlis perasmian Kongres Pertanian Lestari dan Sekuriti Makanan (COSAFS) 2022 di sebuah hotel tempatan di sini hari ini.

Menurut kenyataan media COSAFS 2022, AgriHub@Gedong menyasarkan untuk meningkatkan produktiviti padi daripada 2 tan/hektar (t/Ha) kepada 10t/Ha, hasil daripada lima tuaian setiap dua tahun menggunakan teknologi baharu yang diperolehi daripada hasil penyelidikan UPMKB.

Projek itu yang menandakan salah satu inisiatif pertama Sarawak ke arah pertanian pintar, akhirnya akan meningkatkan pendapatan petani di Gedong dan meningkatkan potensinya untuk menjadi hab pertanian.

"UPMKB memainkan peranan dalam melaksanakan pemindahan teknologi pertanian dan amalan terbaik bagi meningkatkan produktiviti pertanian dengan hasrat menjadikan Gedong sebagai hab anagrikal.

"Matlamat utama penyelidikan yang dijalankan oleh UPMKB adalah untuk meningkatkan pembangunan ekonomi negeri dan negara, sekaligus meningkatkan kualiti hidup rakyat," menurut kenyataan itu.

Terdahulu pada 12 September lalu, semasa kunjungan hormat delegasi UPM ke Pejabat Premier Sarawak, Abang Johari telah menyerahkan dana berjumlah RM1.4 juta untuk fasa pertama projek berkenaan.

AgriHub@Gedong akan dijalankan dengan kerjasama Kementerian Perusahaan Makanan, Komoditi dan Pembangunan Wilayah, yang sebelum ini dikenali sebagai Kementerian Pemodenan Pertanian dan Pembangunan Wilayah, serta Universiti Teknologi Swinburne, Kampus Sarawak.

 

Date of Input: 26/09/2022 | Updated: 27/09/2022 | lanz

MEDIA SHARING

UNIVERSITI PUTRA MALAYSIA BINTULU SARAWAK CAMPUS

Nyabau Road,
97008 Bintulu, Sarawak,
Malaysia

086855201
086855888
SWMFKAO:10:27