Makan Tahun Kaum Kedayan | UNIVERSITI PUTRA MALAYSIA BINTULU SARAWAK CAMPUS

Makan Tahun Kaum Kedayan

F) Makan Tahun Kaum Kedayan

Introduction:

Kajian ini adalah mengenai peranan simbol dalam upacara Makan Tahun dalam kalangan masyarakat Kadayan di Sarawak. Upacara ritual ini sangat penting dalam masyarakat tersebut kerana ia berkait dengan kehidupan mereka yang berpusat pada penanaman padi. Upacara ini merupakan salah satu cara menzahirkan kesyukuran dan perasaan terhutang budi mereka terhadap tuhan. Ia juga merupakan kaedah simbolik untuk menyatukan anggota masyarakat yang mengalami konfiik sama ada dalam bentuk perseorangan mahupun kumpulan. Data kajian ini diperoleh daripada observasi secara langsung terhadap perlakuan upacara tersebut. Didapati upacara ini adalah berbentuk sinkretisme, iaitu bercampurbaur antara unsur-unsuranimismedengan unsur-unsurIslam.Pelaku utama adalah bomoh dan kalangan guru agama yang sinkretistik. Walaupun bersifat sinkretistik namun amalan upacara ini diterima umum oleh masyarakat tersebut.

Pictures:

Publication

Journal

1. Mohamad Maulana Magiman, “Budaya Padi Kedayan”. Manusia dan Masyarakat, (2014), (25), 1-32.

2. Mohamad Maulana Magiman & Othman Yatim “Simbol dalam Makan Tahun Masyarakat Kadayan, Sarawak”, Jurnal Melayu. (2012), Vol. 9, 259-287.

3. Mohamad Maulana Magiman & Othman Yatim. Ritual Makan Tahun : Tradisi Masyarakat Kadayan, Sarawak, Manusia dan Masyarakat, (2011), 20, 19-47

For more further enquiries:

Dr. Mohamad Maulana Bin Magiman
Senior Lecturer