Kajian Semula Pendidikan Dan Asuhan Kanak-kanak Peringkat Awal Sarawak | UNIVERSITI PUTRA MALAYSIA BINTULU SARAWAK CAMPUS
» Kajian Semula Pendidikan dan Asuhan Kanak-kanak Peringkat Awal Sarawak

Kajian Semula Pendidikan dan Asuhan Kanak-kanak Peringkat Awal Sarawak

Memandangkan kemungkinan kesan jangka panjang Pendidikan dan Asuhan Kanak-kanak Peringkat Awal (PAKPA) dalam membentuk kehidupan individu, satu pasukan penyelidik dari Fakulti Ekologi Manusia, Universiti Putra Malaysia ditugaskan oleh Majlis Pembangunan Sosial dan Urbanisasi, Kementerian Pembangunan Sosial dan Urbanisasi, Sarawak untuk menjalankan kajian ini sebagai usaha untuk menetapkan status kualiti persekitaran prasekolah di Sarawak dan tahap perkembangan kanak-kanak yang bersekolah di prasekolah ini.PAKPA di Sarawak mempunyai sifat yang pelbagai dan kompleks. Variasi dalam pendekatan polisi dan penyampaian PAKPA muncul dari gabungan bidang kuasa yang terlibat dalam membangun kerangka dasar dan pendanaan untuk penjagaan dan pendidikan anak-anak kecil. Walaupun terdapat keseragaman pada peringkat kebangsaan untuk polisi dan perkhidmatan, yang diterjemahkan melalui program-program Agenda Kurikulum Kebangsaan, kerangka kerja seluruh negara untuk PAKPA yang merangkumi semua bidang portfolio yang relevan masih lagi tidak kukuh. Terdapat juga banyak perbezaan antara dan dalam bidang tanggungjawab negeri dan P\persekutuan. Ini sangat jelas dalam bidang pendidikan sekolah, pendidikan prasekolah, intervensi awal dan persekitaran peraturan untuk PAKPA. Walaupun laporan tersebut menggariskan parameter luas dari variasi yang ada, tidak mungkin menyertakan perkara terperinci mengenai setiap pendekatan pusat prasekolah ke PAKPA, atau pengagihan dana tertentu di semua program yang relevan. Lebih-lebih lagi, sistem PAKPA Malaysia sedang melalui masa peralihan. Matlamat kajian ini adalah untuk menilai kembali dan mengkonseptualisasikan kembali kerangka dan pendekatan dasar yang ada, dalam jangka masa reformasi makro dan mikro-ekonomi. Seperti banyak negeri di Malaysia, Sarawak mencerminkan evolusi perkhidmatan PAKPA dan perubahan yang berlaku secara demografi, sosial dan ekonomi. Laporan ini berusaha untuk menyingkap kerumitan dan dinamik PAKPA di Sarawak.

B) Kajian Semula Pendidikan dan Asuhan Kanak-kanak Peringkat Awal Sarawak

Introduction:

For more further enquiries:

Assoc. Prof. Dr. Mohamad Ibrani Shahrimin Bin Adam Assim
Associate Professor