Jabatan Perhutanan, UPM Bintulu Bersama-sama Menjalankan Misi Biodiversiti Di Taman Negara Bukit Kana | UNIVERSITI PUTRA MALAYSIA BINTULU SARAWAK CAMPUS
» ARTICLE » Jabatan Perhutanan, UPM Bintulu bersama-sama menjalankan misi biodiversiti di Taman Negara Bukit Kana

Jabatan Perhutanan, UPM Bintulu bersama-sama menjalankan misi biodiversiti di Taman Negara Bukit Kana

 

SIBU: Jabatan Perhutanan Sarawak (SFD) bekerjasama dengan Universiti Putra Malaysia (UPM) Kampus Bintulu dalam ekspedisi saintifik untuk mengenal pasti dan merekodkan biodiversiti yang ada di Taman Negara Bukit Kana, Daerah Tatau.

Menurut Penolong Pengarah jabatan itu Azahari Omar, program sembilan hari itu melibatkan 30 pelajar dan kakitangan universiti, yang diketuai oleh Ketua Jabatan Sains Perhutanan UPM Kampus Bintulu, Dr Roland Kueh Jui Heng.

Objektif utama ekspedisi bertemakan 'Membuka Kunci Rahsia Taman Nasional Bukit Kana' adalah untuk meneroka dan mengkaji potensi yang dimiliki di dalam taman negara yang kaya dengan biodiversiti itu, tambahnya.

"Bidang yang dikaji termasuk botani, sains tanah, serangga dan hidupan liar, herba, kayu dan pokok palma."

“Penemuan ini akan digunakan untuk memulihara dan memelihara taman serta menjadi asas untuk memperkasa Pelan Pengurusan Taman Negara Bukit Kana,” katanya ketika melancarkan ekspedisi di taman itu pada hari Sabtu.

Azahari berkata jabatan itu prihatin terhadap usaha pemuliharaan dan pemuliharaan hutan, sejajar dengan matlamat kerajaan negeri Sarawak untuk mewartakan satu juta hektar kawasan perlindungan sepenuhnya (TPA) di Sarawak. Taman Nasional Bukit Kana, yang meliputi kawasan seluas 4,923 hektar, telah diwartakan pada 15 Jan 2015.

"Ia adalah satu daripada 42 taman negara di Sarawak. Taman ini kaya dengan biodiversiti yang masih belum diterokai dan direkodkan sepenuhnya,” kata Azahari.

Date of Input: 30/01/2019 | Updated: 30/01/2019 | lanz

MEDIA SHARING

UNIVERSITI PUTRA MALAYSIA BINTULU SARAWAK CAMPUS

Nyabau Road,
97008 Bintulu, Sarawak,
Malaysia

086855201
086855888
BWKEIA2:08:10