SCAPE DIDIK PELAJAR MENGENDALIKAN EMOSI | UNIVERSITI PUTRA MALAYSIA BINTULU SARAWAK CAMPUS
» NEWS » SCAPE DIDIK PELAJAR MENGENDALIKAN EMOSI

SCAPE DIDIK PELAJAR MENGENDALIKAN EMOSI

Picture 1


17-18 Dis : Program ‘Skill Camp for Helper’ telah dianjurkan oleh Seksyen Kaunseling, Kebajikan dan Pembangunan Pelajar, Bahagian Hal Ehwal Pelajar UPMKB dan Pejabat Residen Bintulu dengan kerjasama Persatuan Pembimbing Rakan Sebaya UPMKB.

Program yang mendedahkan tentang asas kemahiran kaunseling ini telah melibatkan 40 orang peserta dikalangan pelajar UPMKB. Menurut Saudara Amirul Anwar Shamsor yang merupakan Pergerusi Persatuan Pembimbing Rakan Sebaya UPMKB menjelaskan program ini mampu menambah kemahiran untuk menolong rakan sebaya yang mempunyai pelbagai isu peribadi dan akademik di kampus.

Program dua hari ini telah dikendalikan oleh Pegawai Psikologi di Bahagian Hal Ehwal pelajar iaitu Encik Muhammad Abdul Rahim bin Habib. Menurut beliau, pendidikan tentang kaunseling akan memberi ruang para peserta program mampu mengendalikan emosi pelajar dengan baik melalui teknik-tenik kaunseling yang di ajar. Modul yang diterapkan kali ini lebih banyak berbentuk praktikal sehingga peserta program dapat mengusai teknik tersebut.


Picture 2


Picture 3


Picture 4


Pictuire 5


Date of Input: | Updated: | amir_peli

MEDIA SHARING

UNIVERSITI PUTRA MALAYSIA BINTULU SARAWAK CAMPUS

Nyabau Road,
97008 Bintulu, Sarawak,
Malaysia

086855201
086855888
SWMFJAz:09:34