PROGRAM OUTREACH PENDIDIKAN TINGGI DARO, UPMKB | UNIVERSITI PUTRA MALAYSIA BINTULU SARAWAK CAMPUS
» NEWS » PROGRAM OUTREACH PENDIDIKAN TINGGI DARO, UPMKB

PROGRAM OUTREACH PENDIDIKAN TINGGI DARO, UPMKB

Daro, 14 Januari 2024 - Program Outreach Pendidikan Tinggi Daro; Program Pengembangan Pertanian (Sistem Tanaman Hidroponik) di Kampung Badong, Daro. Program ini dihadiri oleh lebih kurang 40 orang penduduk kampung. Turut hadir dalm program ialah En. Haslimi bin Hassan, Ketua Kampung Badong.

Dalam program ini, peserta diberi pendedahan mengenai cara-cara membuat tanaman hidroponik dengan kos rendah menggunakan bahan yang mudah diperolehi. Selain itu, peserta turut diajar cara membuat keropok lekor oleh staf serta pelajar daripada Kolej Sri Rajang UPMKB. Diharapkan program ini memberi manfaat serta ilmu baru untuk para peserta.

Program Outreach Pendidikan Tinggi Daro hari kedua telah diadakan di SMK Matu bermula jam 9 pagi hingga 12 tengahari. Program tersebut telah dihadiri oleh seramai 148 orang pelajar tingkatan 5 yang akan menghadapi peperiksaan SPM tidak lama lagi.

Antara pengisian program ini adalah taklimat kemasukan daripada Institut Pengajian Tinggi Awam (IPTA) yang terlibat iaitu Universiti Putra Malaysia (UPM), Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS) dan Universiti Teknologi Mara (UiTM). Taklimat ini memberi pendedahan awal kepada pelajar mengenai cara permohonan kemasukan ke IPT selain cara memilih kursus pengajian kelak. Ceramah motivasi bertajuk SPM: What’s Next turut disampaikan oleh Prof. Madya Dr. Noorasmah binti Saupi, Timbalan Dekan (Akademik dan Hal Ehwal Pelajar), Fakulti Sains Pertanian dan Perhutanan, UPMKB.

Ceramah ini memberikan motivasi kepada pelajar untuk berusaha mencapai kejayaan cemerlang dalam SPM seterusnya menyambung pelajaran ke peringkat yang lebih tinggi dan mencapai kejayaan. Pada penghujung program, pelajar turut melawat ke booth pameran IPTA untuk mendapat info serta input secara langsung dari wakil IPTA. Diharapkan para pelajar SMK Matu mendapat manfaat dari program ini dan mendapat keputusan cemerlang dalam SPM.

Date of Input: 16/01/2024 | Updated: 16/01/2024 | lanz

UNIVERSITI PUTRA MALAYSIA BINTULU SARAWAK CAMPUS