‘POP-UP STORY TIME’ BERI MANFAAT KEPADA 125 MURID | UNIVERSITI PUTRA MALAYSIA BINTULU SARAWAK CAMPUS
» NEWS » ‘POP-UP STORY TIME’ BERI MANFAAT KEPADA 125 MURID

‘POP-UP STORY TIME’ BERI MANFAAT KEPADA 125 MURID

Seramai 125 murid sekolah rendah dari SK Sungai Tisang menyertai program 'PopUp Story Time' di Universiti Putra Malaysia Kampus Bintulu (UPMKB) baru-baru ini.

Para murid diiringi oleh guru-guru mereka. Program yang bertujuan menggalakkan pembacaan dalam kalangan kanak-kanak melalui seni dan penceritaan itu dianjurkan oleh Putra Wings @ SKST English Immersion Project, di bawah Geran Pehin Sri Adenan Satem (Inisiatif Pemindahan Ilmu).

Acara ini dipenuhi dengan pelbagai aktiviti menarik yang direka untuk melibatkan diri dan memikat minda muda. Ia diketuai oleh Joyce Morris Kapong selaku penyelaras program dan sepasukan empat orang ahli jawatankuasa iaitu Fakhzan Buang, Peter Clarence Cluny dan Nur Asyiqin Zaidi dari Unit Bahasa di UPMKB bersama Racheal Meannilver Junsen dari SK Sungai Tisang.

Di samping itu, seramai 21 sukarelawan pelajar UPMKB yang berdedikasi berkhidmat sebagai fasilitator, memberikan sokongan sepanjang program berlangsung. Jurucakap majlis dalam satu kenyataan berkata, majlis dimulakan dengan permainan tongue-twister yang menarik bagi menggalakkan pertandingan mesra dalam kalangan murid.

Ini diikuti dengan sesi membaca dan bercerita. "Guru dan fasilitator berkongsi kisah kegemaran mereka, memberi inspirasi kepada kanak-kanak untuk meneroka dunia baharu melalui keajaiban kata-kata," katanya.

Beliau menambah tahap kemahiran membaca para peserta berbeza-beza, dengan sesetengahnya menunjukkan kemahiran yang rendah dan yang lain mempamerkan kemahiran yang tinggi - ini ditangani oleh program yang menyediakan persekitaran yang menyokong untuk semua kanak-kanak untuk meningkatkan kebolehan membaca mereka dan mengembangkan cinta kepada buku.

Sesi membaca dan bercerita menampilkan pelbagai buku pop timbul, termasuk klasik seperti 'Hansel and Gretel’', pengembaraan angkasa yang mendebarkan dalam 'Pop-up Space', dan kemunculan wira-wira yang menarik dalam 'Marvel Superhero Adventures' dan 'Teenage Mutant Ninja Turtles', katanya.

Kemuncak utama program ialah sesi seni pop-up. "Kanak-kanak, melepaskan imaginasi mereka ketika mereka menghasilkan buku cerita pop timbul mereka sendiri - kemuncak program Pop-up Story Time adalah pembentangan buku cerita pop-up peserta yang dikenali sebagai Gallery Walk," katanya.

Setiap kumpulan dengan bangganya mempamerkan ciptaan mereka, berkongsi cerita dan watak yang telah mereka bawa. Panel penjurian yang terdiri daripada guru-guru SK Sungai Tisang dan pegawai pendidikan dari Pejabat Pendidikan Daerah Bintulu telah menilai buku-buku tersebut berdasarkan kreativiti, keaslian dan keupayaan bercerita.

Beliau berkata ciptaan yang paling imaginatif dan menawan itu diberikan hadiah dalam majlis penyampaian hadiah bagi merasakan pencapaian dan memberi motivasi dalam kalangan peserta.

Sementara itu, guru besar SK Sungai Tisang Richard Jale mengucapkan terima kasih kepada pihak penganjur dan menekankan kepentingan program seumpama itu dalam menggalakkan literasi dan kreativiti dalam kalangan murid.

Beliau memuji usaha para pelajar, guru-guru dan ahli jawatankuasa dalam menjayakan program ini. Acara ini bukan sahaja memupuk minat membaca tetapi juga memberi peluang kepada kanak-kanak untuk mengembangkan kemahiran seni dan bercerita mereka.

Program Pop-up Story Time membolehkan murid-murid meluahkan perasaan, memupuk kreativiti mereka sambil memupuk minat mereka terhadap kesusasteraan.

"Program ini berjaya dalam misinya untuk memberi inspirasi dan menggalakkan kanak-kanak untuk memulakan pengembaraan sastera yang menarik, dengan harapan mereka akan meneruskan perjalanan mereka sebagai pembaca yang rajin dan pencerita imaginatif," katanya. Turut hadir pada majlis itu ialah Pengarah Kampus UPMKB Prof Dr Shahrul Razid Sarbini.

Date of Input: 30/05/2023 | Updated: 08/06/2023 | lanz

MEDIA SHARING

UNIVERSITI PUTRA MALAYSIA BINTULU SARAWAK CAMPUS

Nyabau Road,
97008 Bintulu, Sarawak,
Malaysia

086855201
086855888
SWMDWAL:22:38