KEMPEN KITAR SEMULA “GO GREEN, STAY CLEAN” | UNIVERSITI PUTRA MALAYSIA BINTULU SARAWAK CAMPUS
» NEWS » KEMPEN KITAR SEMULA “GO GREEN, STAY CLEAN”

KEMPEN KITAR SEMULA “GO GREEN, STAY CLEAN”

Bintulu 6 hingga 8 November 2023 - Sempena Hari Kitar Semula Kebangsaan pada bulan November, Kempen Kitar Semula "Go Green, Stay Clean" telah diadakan oleh Jabatan Sains Haiwan dan Perikanan (Fakulti Sains Pertanian dan Perhutanan) di bawah Jawatankuasa Inisiatif Program Kelestarian Hijau, UPM Kampus Bintulu Sarawak dengan kerjasama Ekosistem Kondusif Sektor Awam (EKSA) dan Green World Recycle Enterprise, bertempat di UPM Kampus Bintulu Sarawak.

Inisiatif ini bertujuan untuk mewujudkan persekitaran kampus yang bersih serta meningkatkan kesedaran terhadap usaha menjaga alam sekitar. Matlamat kempen ini termasuk untuk 1) Meningkatkan kesedaran terhadap isu-isu alam sekitar di kalangan pelajar dan kakitangan UPM Kampus Bintulu Sarawak; 2) Memperkukuhkan pendidikan berkaitan dengan konsep Reduksi, Penukaran, dan Kitar Semula; 3) Mengurangkan kesan pencemaran terhadap alam sekitar.

Prof. Madya Dr. Juriah Binti Kamaludeen, Ketua Jabatan Sains Haiwan dan Perikanan menggalakkan lebih ramai individu untuk turut serta dalam kempen kitar semula ini demi membantu mengurangkan penggunaan bahan mentah baru, tenaga, pencemaran udara melalui aktiviti pembakaran, dan pencemaran air melalui penyingkiran sampah.

Kejayaan kempen ini merupakan hasil daripada kesungguhan serta komitmen pihak Jabatan. Penghargaan yang tulus diberikan kepada Prof. Madya Dr. Leong Sui Sien, En. Awangku Ahmad Nizam Bin Awang Saberan serta semua ahli Jabatan Sains Haiwan dan Perikanan serta pelajar semester satu Bacelor Sains Akuakultur yang telah menyumbangkan usaha mereka dalam menjayakan program ini.

 

Date of Input: 20/11/2023 | Updated: 20/11/2023 | lanz

MEDIA SHARING

UNIVERSITI PUTRA MALAYSIA BINTULU SARAWAK CAMPUS

Nyabau Road,
97008 Bintulu, Sarawak,
Malaysia

086855201
086855888
SWMDVA:21:26