Putra Outreach | UNIVERSITI PUTRA MALAYSIA BINTULU SARAWAK CAMPUS
» STUDENT AFFAIRS » Putra Ikon @ UPMKB » Putra Outreach

Putra Outreach

1. PROGRAM OUTREACH PENDIDIKAN TINGGI DARO, UPMKB

Daro, 14 Januari 2024 - Program Outreach Pendidikan Tinggi Daro; Program Pengembangan Pertanian (Sistem Tanaman Hidroponik) di Kampung Badong, Daro. Program ini dihadiri oleh lebih kurang 40 orang penduduk kampung. Turut hadir dalm program ialah En. Haslimi bin Hassan, Ketua Kampung Badong.

Dalam program ini, peserta diberi pendedahan mengenai cara-cara membuat tanaman hidroponik dengan kos rendah menggunakan bahan yang mudah diperolehi. Selain itu, peserta turut diajar cara membuat keropok lekor oleh staf serta pelajar daripada Kolej Sri Rajang UPMKB. Diharapkan program ini memberi manfaat serta ilmu baru untuk para peserta.
 
Program Outreach Pendidikan Tinggi Daro hari kedua telah diadakan di SMK Matu bermula jam 9 pagi hingga 12 tengahari. Program tersebut telah dihadiri oleh seramai 148 orang pelajar tingkatan 5 yang akan menghadapi peperiksaan SPM tidak lama lagi.
 
Antara pengisian program ini adalah taklimat kemasukan daripada Institut Pengajian Tinggi Awam (IPTA) yang terlibat iaitu Universiti Putra Malaysia (UPM), Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS) dan Universiti Teknologi Mara (UiTM). Taklimat ini memberi pendedahan awal kepada pelajar mengenai cara permohonan kemasukan ke IPT selain cara memilih kursus pengajian kelak. Ceramah motivasi bertajuk SPM: What’s Next turut disampaikan oleh Prof. Madya Dr. Noorasmah binti Saupi, Timbalan Dekan (Akademik dan Hal Ehwal Pelajar), Fakulti Sains Pertanian dan Perhutanan, UPMKB.
 
Ceramah ini memberikan motivasi kepada pelajar untuk berusaha mencapai kejayaan cemerlang dalam SPM seterusnya menyambung pelajaran ke peringkat yang lebih tinggi dan mencapai kejayaan. Pada penghujung program, pelajar turut melawat ke booth pameran IPTA untuk mendapat info serta input secara langsung dari wakil IPTA. Diharapkan para pelajar SMK Matu mendapat manfaat dari program ini dan mendapat keputusan cemerlang dalam SPM.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

2. PROGRAM PUTRA OUTREACH 1.0 @ SK ULU SEGAN

Program Putra Outreach 1.0 merupakan program khidmat pelajar Universiti Putra Malaysia Kampus Bintulu Sarawak (UPMKB) anjuran Majlis Tertinggi Mahasisiwa Kolej Sri Rajang.  Program ini disokong oleh pelbagai pihak yang telah tampil memberikan sumbangan wang tunai mahupun keperluan lain bagi menjayakan program ini. Program ini memperkenalkan penggunaan sistem tenaga solar bagi kegunaan harian dan cara pemasangannya kepada semua peserta.

Program ini difokuskan kepada sekolah yang tidak mempunyai bekalan elektrik di mana UPMKB ingin berkongsi maklumat berkaitan dengan tenaga solar disamping mengadakan aktiviti sampingan bersama pihak PIBG sekolah. Seramai 30 orang sukarelawan mahasiswa dari UPMKB telah terlibat dalam program ini. Sekitar Bintulu terdapat 7 buah sekolah yang masih tidak mempunyai bekalan elektrik antaranya ialah  Sekolah Kebangsaan Ulu Segan yang kami pilih memandangkan jaraknya hanya 35 KM dari UPMKB.

Pelbagai aktiviti telah dilaksanakan sepanjang program ini berlangsung, antaranya adalah ceramah berkaitan tenaga sistem solar disampaikan Dr. Fatin Hanna Binti Naning@Zin, Pensyarah Kanan Jabatan Sains Asasi dan Kejuteraan UPMKB, demo pemasangan sistem solar oleh Encik Shamsuddin Hj. Yatim iaitu Pembantu Pertanian, Taman Pertanian Universiti UPMKB, perkongsian ilmu penghasilan kompos dan baja foliar oleh pelajar UPMKB, penanaman anak pokok buah sekitar kawasan sekolah, penjualan dan promosi hasil ladang UPMKB dan menaiktaraf wakaf menunggu SK Ulu Segan.

3. PROGRAM SISWA BERSAMA KOMUNITI ZON BINTULU

Program Siswa Bersama Komuniti merupakan program yang dianjurkan oleh Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) yang dijalankan di sekitar negeri Sarawak sempena bulan kemerdekaan ini. Lima (5) zon telah dipilih menjadi lokasi sukarelawan bagi mahasiswa mendekati masyarakat Sarawak iaitu Bintulu, Miri, Sibu, Betong dan Kuching. Aktiviti ini adalah untuk memberi bantuan kepada masyarakat kampung setempat disamping mendedahkan kepada masyarakat kemahiran-kemahiran yang terdapat di dalam Institusi Pengajian Tinggi yang ada di Sarawak.

Bagi Zon Bintulu seramai 30 orang mahasiswa daripada UPM Kampus Bintulu telah terlibat dalam menjayakan program ini yang dijalankan pada 15 September 2018 (Sabtu), bertempat di Kampung Kuala Segan, Bintulu. UPM Kampus Bintulu (UPMKB) telah mengadakan beberapa pengisian program sepanjang hari tersebut antaranya slot bengkel akademik (English, Matematik dan Sains) untuk pelajar sekolah rendah, slot taklimat peningkatan akademik untuk pelajar sekolah menengah dan ibubapa pelajar, slot forum integriti untuk penduduk kampung dan slot bengkel peningkatan kemahiran (masakan, jahitan dan kecantikan) untuk kaum wanita. Pengisian slot program dilakukan oleh pensyarah dan staf UPMKB dan juga pihak KEMAS. Bagi menyemarakkan lagi nilai kesukarelawan, semangat patriotism serta integriti mahasiswa, mereka juga telah mengadakan aktiviti gotong royong membersih dan baikpulih dewan masyarakat dan penanaman pokok buah-buahan sebagai sumbangan bakti tenaga kepada penduduk kampung.

Intipati pengisian program ini dapat memberi pendedahan kepada mahasiswa dalam mengaplikasikan ilmu pengetahuan yang dipelajari dengan melatih kemahiran insaniah dalam diri mereka seterusnya menjurus kepada matlamat KPM sebagai penganjur program ini iaitu untuk membentuk mahasiswa yang mempunyai semangat patreiotisme, kesukarelawan yang tinggi, prihatin, kasih mengasihi dan saling hormat menghormati. Selain itu hal ini juga dapat meninggalkan impak yang positif terhadap komuniti setempat.

 

Updated:: 16/01/2024 [lanz]

MEDIA SHARING

UNIVERSITI PUTRA MALAYSIA BINTULU SARAWAK CAMPUS

Nyabau Road,
97008 Bintulu, Sarawak,
Malaysia

086855201
086855888
WXFbIAl~