Ritual Serarang Kaum Melanau Likow | UNIVERSITI PUTRA MALAYSIA BINTULU SARAWAK CAMPUS
» Ritual Serarang Kaum Melanau Likow

Ritual Serarang Kaum Melanau Likow

E) Ritual Serarang Kaum Melanau Likow

Introduction:

Makalah ini membincangkan tentang peranan simbol dalam ritual Serarang masyarakat Melanau Likow di Mukah. Serarang merupakan satu persembahan berisi dulang makanan yang dihantar kepada ipok berdasarkan motif-motif tertentu. Motif-motif ini melibatkan kepercayaan dan sistem kosmologi masyarakat Melanau Likow yang diamalkan dalam kehidupan mereka. Ritual ini dijalankan sebagai tanda kesyukuran dan alat bagi memohon perlindungan sepanjang berada di sungai dan laut terhadap ipok. Data kajian ini diperoleh daripada pemerhatian secara langsung terhadap perlakuan upacara tersebut. Ritual ini adalah berbentuk sinkretisme, iaitu pencampuran antara unsur-unsur animisme dengan unsur-unsur agama. Didapati bahawa amalan ritual Serarang ini masih lagi diamalkan sehingga menjadi simbol kewujudan identiti masyarakat Melanau Likow di Mukah, Sarawak sehingga ke hari ini.

Pictures:

Publication

Journal

1. Noor Norazila Inai, Mohamad Maulana & Norhuda Salleh (2020). The Analysis of Food Symbol in ‘Serarang’ Ritual of Melanau Likow Community in Dalat, Sarawak. IJICC.

2. Noor Norazila Inai, Mohamad Maulana & Norhuda Salleh (2020). The Analysis of Food Symbol in ‘Serarang’ Ritual of Melanau Likow Community in Dalat, Sarawak. International Journal of Creativity and Change. Vol. 14, Issue 3, 723-741.

Prosiding

1. Noor Norazila Inai & Mohamad Maulana (2019). Makna Simbol Ritual ‘Serarang’. ICOSSH. Bintulu. Sarawak. 236-242.

For more further enquiries:

Dr. Mohamad Maulana Bin Magiman
Senior Lecturer