THE INTERNATIONAL E-MOBILITY OF ANIMAL SCIENCE AND FISHERY - PUTRA SARAWAK 2.0 | UNIVERSITI PUTRA MALAYSIA KAMPUS BINTULU SARAWAK
» BERITA » THE INTERNATIONAL E-MOBILITY OF ANIMAL SCIENCE AND FISHERY - PUTRA SARAWAK 2.0

THE INTERNATIONAL E-MOBILITY OF ANIMAL SCIENCE AND FISHERY - PUTRA SARAWAK 2.0

Jabatan Sains Haiwan dan Perikanan, Fakulti Sains Pertanian dan Perhutanan, UPMKB telah mengadakan The International E-Mobility of Animal Science and Fishery- Putra Sarawak 2.0. Program telah dijalankan pada 26 November 2022 (Sabtu) bermula daripada jam 8.00 pagi hingga 5.00 petang.

Seramai 86 orang pelajar telah menyertai program ini yang terdiri daripada pelajar-pelajar daripada beberapa buah unversiti dalam dan luar negara seperti Universiti Putra Malaysia Kampus Bintulu, Curtin University Malaysia, Universitas Mulawarman, Universitas Tanjungpura, Universitas Kuala Syiah Aceh, University of Maiduguri dan beberapa lagi. Sebanyak 6 slot webinar telah dibentangkan oleh pakar yang dijemput antaranya:

Webinar 1: White shrimp industry in Sarawak
Speaker: Dr. Wan Zabidii Wan Morni

Webinar 2: Poultry species and management in Malaysia
Speaker: Dr. Muhamad Hakim Bin Mohd Ali Hanafiah

Webinar 3: Crocodile in Sarawak
Panel Jemputan: Dr. Mohd Izwan Zulaini Abdul Ghani
Sarawak Forestry Coporation

Webinar 4: Camel Production
Speaker: Dr. Francis Enenche Ejeh
University of Maiduguri, Nigeria

Webinar 5: Ruminant production in tropics focusing on Malaysia
Panel Jabatan: Dr. Bura Paul Thalma
UPM Bintulu Sarawak Campus

Webinar 6: Disentangling the impact of climate change on small-scale tuna fishers at the northern waters of Aceh
Panel Jemputan: Assistant Professor Dr. Haekal Hazif Haridhi
Universitas Syiah Kuala, Indonesia

Antara tujuan utama penganjuran E-Mobility ini adalah untuk memberi pendedahan kepada peserta berkenaan potensi dan status industri semasa untuk mereka ceburi sejurus bergraduat kelak.

Tarikh Input: 29/11/2022 | Kemaskini: 29/11/2022 | lanz

SXDdHAj~