PROGRAM SISWA BERSAMA KOMUNITI ZON BINTULU | UNIVERSITI PUTRA MALAYSIA KAMPUS BINTULU SARAWAK
» BERITA » PROGRAM SISWA BERSAMA KOMUNITI ZON BINTULU

PROGRAM SISWA BERSAMA KOMUNITI ZON BINTULU

PROGRAM SISWA BERSAMA KOMUNITI ZON BINTULU

Program Siswa Bersama Komuniti merupakan program yang dianjurkan oleh Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) yang dijalankan di sekitar negeri Sarawak sempena bulan kemerdekaan ini. Lima (5) zon telah dipilih menjadi lokasi sukarelawan bagi mahasiswa mendekati masyarakat Sarawak iaitu Bintulu, Miri, Sibu, Betong dan Kuching. Aktiviti ini adalah untuk memberi bantuan kepada masyarakat kampung setempat disamping mendedahkan kepada masyarakat kemahiran-kemahiran yang terdapat di dalam Institusi Pengajian Tinggi yang ada di Sarawak.

Bagi Zon Bintulu seramai 30 orang mahasiswa daripada UPM Kampus Bintulu telah terlibat dalam menjayakan program ini yang dijalankan pada 15 September 2018 (Sabtu), bertempat di Kampung Kuala Segan, Bintulu. UPM Kampus Bintulu (UPMKB) telah mengadakan beberapa pengisian program sepanjang hari tersebut antaranya slot bengkel akademik (English, Matematik dan Sains) untuk pelajar sekolah rendah, slot taklimat peningkatan akademik untuk pelajar sekolah menengah dan ibubapa pelajar, slot forum integriti untuk penduduk kampung dan slot bengkel peningkatan kemahiran (masakan, jahitan dan kecantikan) untuk kaum wanita. Pengisian slot program dilakukan oleh pensyarah dan staf UPMKB dan juga pihak KEMAS. Bagi menyemarakkan lagi nilai kesukarelawan, semangat patriotism serta integriti mahasiswa, mereka juga telah mengadakan aktiviti gotong royong membersih dan baikpulih dewan masyarakat dan penanaman pokok buah-buahan sebagai sumbangan bakti tenaga kepada penduduk kampung.

Intipati pengisian program ini dapat memberi pendedahan kepada mahasiswa dalam mengaplikasikan ilmu pengetahuan yang dipelajari dengan melatih kemahiran insaniah dalam diri mereka seterusnya menjurus kepada matlamat KPM sebagai penganjur program ini iaitu untuk membentuk mahasiswa yang mempunyai semangat patreiotisme, kesukarelawan yang tinggi, prihatin, kasih mengasihi dan saling hormat menghormati. Selain itu hal ini juga dapat meninggalkan impak yang positif terhadap komuniti setempat. 

Tarikh Input: 20/09/2018 | Kemaskini: 20/09/2018 | lanz

PERKONGSIAN MEDIA

UNIVERSITI PUTRA MALAYSIA KAMPUS BINTULU SARAWAK

Jalan Nyabau,
97008 Bintulu, Sarawak,
Malaysia

086855201
086855888
BVMfXDz:23:03