PROGRAM KESEDARAN ALAM SEKITAR MENGENAI PENANAMAN POKOK | UNIVERSITI PUTRA MALAYSIA KAMPUS BINTULU SARAWAK
» BERITA » PROGRAM KESEDARAN ALAM SEKITAR MENGENAI PENANAMAN POKOK

PROGRAM KESEDARAN ALAM SEKITAR MENGENAI PENANAMAN POKOK

#UPMKBMansang

Bintulu, 27 Oktober 2022 (UPMKB) - Universiti Putra Malaysia Dengan Kerjasama Jabatan Alam Sekitar dan OCIM Sdn Bhd Menganjurkan Program Kesedaran Alam Sekitar Mengenai Penanaman Pokok "1 Ras 1 Pokok" Sempena Sambutan Hari Alam Sekitar Sedunia 2022 dan menyahut seruan kerajaan dalam kempen menanam 100 juta pokok dalam tempoh 2021 hingga 2025.

Pengarah Kampus UPMKB Prof. Dr. Shahrul Razid berkata, program hari ini merupakan salah satu strategi yang diselaraskan bersama oleh UPMKB, Jabatan Alam Sekitar dan OCIM Sdn. Bhd. Program penghijauan ini juga dirancang sebagai salah satu strategi strategi tindakan pencegahan pencemaran melalui pendekatan kawalan di sumber menggunakan penyelesaian berasaskan alam semula jadi. diharapkan acara hari ini dapat memberi sedikit kesedaran di kalangan kita tentang kepentingan alam sekitar ke arah bumi kita.

Tambahan beliau, kewajipan ini adalah tanggungjawab dan komitmen bersama kami. selain itu, program hari ini juga bertujuan menggalakkan kerjasama antara semua pihak seperti agensi kerajaan, institusi pengajian tinggi dan pemain industri demi kebaikan ekosistem alam sekitar di sarawak. Semoga program sebegini yang berkaitan dengan alam sekitar akan diteruskan lagi pada masa akan datang. Program penanaman pokok hari ini adalah aktiviti yang dapat memberikan kesan positif yang signifikan terhadap kehidupan seharian kita dan juga pada masa akan datang.

Antara ativiti ini adalah satu langkah dalam mengatasi kesan perubahan iklim yang memberi kesan kepada bumi kita hari ini. seperti yang kita sudah tahu, perubahan iklim yang melampau hari ini tidak lagi boleh diubah untuk kembali kepada keadaan asal. Malah, cara untuk menangani isu ini adalah dengan menggunakan pendekatan penyesuaian. penanaman pokok adalah salah satu cara yang berkesan untuk mengurangkan kesan perubahan iklim.

Pengarah Program Prof. Madya Dr. Geoffery James Gerusu berkata, melalui program ini perubahan suhu dapat dikurangkan dan kandungan oksigen bersih dapat ditingkatkan. ia juga membantu negara kita mengekalkan kelestarian persekitaran bersih apabila ia memulihara dan mengembangkan kawasan hijau di bumi. Hari ini akan menanam sebanyak 150 anak benih yang terdiri daripada 3 (tiga) spesies iaitu: bukit kapur (dryobalanops beccarii) meranti tembaga (shorea leprosula); meranti batu (shore dasphylla).

Program penghijauan ini juga dirancang sebagai salah satu strategi tindakan pencegahan pencemaran melalui pendekatan kawalan di sumber menggunakan penyelesaian berasaskan alam semula jadi. Diharapkan acara hari ini dapat memberi sedikit kesedaran di kalangan kita tentang kepentingan alam sekitar ke arah bumi kita.

Harapan beliau aktiviti penanaman pokok akan menanamkan ingatan yang baik dalam fikiran kita dengan harapan ini akan mewujudkan kesedaran peribadi ke arah memulihara dan memelihara alam sekitar kita.

Turut hadir Yang Berbahagia Prof. Dr. Shahrul Razid Sarbini, Pengarah Kampus Universiti Putra Malaysia Kampus Bintulu Sarawak (UPMKB), bersama Yang Berbahagia Dr. Zamri bin Rosli, Dekan Fakulti Sains Pertanian dan Perhutanan UPMKB, barisan Pengurusan Kampus, Fakulti berserta Ahli Jabatan Sains Perhutanan dan pelajar Bacelor Sains Perhutanan Semester 1.

Akhir sekali, beliau mengucapkan ribuan terima kasih dan penghargaan kepada Encik Choi Sung Kil, Presiden, OCIM Sdn. Bhd dan juga epada semua kakitangan OCIM Sdn. Bhd., Jabatan Alam Sekitar (JAS), Lembaga Sumber Asli dan Alam Sekitar (NREB), staf dan pelajar UPMKB untuk penyertaan aktif pada program hari ini.

#Program1Ras1Pokok
#SambutanHariAlamSekitarSedunia2022