CS CLUB BERJAYA MEMPROMOSI E-SPORTS DALAM KALANGAN MAHASISWA UPMKB MELALUI PROGRAM BACK TO CENTURY: CS SOURCE | UNIVERSITI PUTRA MALAYSIA KAMPUS BINTULU SARAWAK
» BERITA » CS CLUB BERJAYA MEMPROMOSI E-SPORTS DALAM KALANGAN MAHASISWA UPMKB MELALUI PROGRAM BACK TO CENTURY: CS SOURCE

BINTULU, 9 APRIL 2023 - Dalam era teknologi yang semakin pesat ini, sukan E-Sport atau E-Sukan yang melibatkan permainan video semakin popular di kalangan golongan muda. Ini terbukti dengan kejayaan Kejohanan "BACK TO CENTURY: CS SOURCE 2023", yang dianjurkan oleh Pelajar CS Club Sesi 2022/2023 dan telah menerima sambutan yang menggalakkan daripada pelajar Universiti Putra Malaysia Kampus Bintulu Sarawak.

Menurut Pengarah Program "BACK TO CENTURY: CS SOURCE 2023", Mohamad Adam Hafizi Bin Tahah, kejohanan ini bertujuan untuk meningkatkan minat pelajar dalam sukan E-Sport dengan meningkatkan kemahiran penyelesaian masalah serta kemahiran insaniah yang lain seperti kemahiran organisasi, kerjasama, pemikiran kreatif dan kritis.

Program seperti ini seharusnya digalakkan di kalangan pelajar universiti kerana ia membantu membangunkan kemahiran insaniah yang penting dan memberikan pengalaman baru kepada mereka yang terlibat secara langsung dan tidak langsung.  Ketua Jabatan Sains dan Teknologi, UPMKB, Dr. Wan Nor Zanariah binti Zainol @ Abdullah, turut mengambil kesempatan untuk memberikan ucapan ringkas dan mengulas kejayaan program ini yang merupakan pertandingan E-Sports pertama yang dianjurkan oleh jabatan ini. Beliau turut mengucapkan tahniah kepada ahli-ahli CS Club atas kejayaan program ini yang berjaya dijalankan dalam masa hanya dua minggu.

Kejohanan ini melibatkan 40 peserta yang membentuk 8 pasukan, setiap pasukan terdiri daripada 5 ahli. Semasa majlis penutupan, pasukan “Ukai Team Aku” telah dinobatkan sebagai juara, diikuti oleh pasukan “CS Club” sebagai naib juara, dan pasukan “Maradone” menduduki tempat ketiga.

Secara keseluruhannya, Kejohanan "BACK TO CENTURY: CS SOURCE 2023" telah mencapai kejayaan yang gemilang, menunjukkan kepopularan E-Sport yang semakin berkembang dan pentingnya membangunkan kemahiran insaniah selaras dengan kecekapan teknikal.

Tarikh Input: 08/05/2023 | Kemaskini: 08/05/2023 | lanz

SXEZAAO~