Startup Weekend Bintulu Bimbing 40 Inovator Sosial | UNIVERSITI PUTRA MALAYSIA KAMPUS BINTULU SARAWAK
» ARTIKEL » Startup Weekend Bintulu Bimbing 40 Inovator Sosial

Startup Weekend Bintulu Bimbing 40 Inovator Sosial

Bintulu, 28 Ogos : Sejumlah 40 peserta terdiri daripada usahawan sosial dan pelajar Universiti Putra Malaysia (UPM) Kampus Bintulu mengambil bahagian dalam program Techstars Startup Weekend: Food Security Bintulu (SWSFB) di TEGAS Digital Innovation Hub (TDIH), Bintulu, dari 26 hingga 28 Ogos lalu.

Program itu dianjurkan bersama Tabung Ekonomi Gagasan Anak Sarawak (TEGAS) dan UPM Kampus Bintulu, sempena Forum Dunia Perusahaan Sosial 2022.

“Bermula dengan sesi ‘open mic’ pada Jumaat, para peserta mempersembahkan idea terbaik mereka untuk memberi inspirasi kepada orang lain untuk menyertai pasukan mereka,” kata Shakinah Asniza Mortadza, Eksekutif Program & Perkongsian TEGAS yang juga Pengerusi Penganjur SWSFB dalam satu kenyataan.

“Sepanjang Sabtu dan Ahad, pasukan memberi tumpuan kepada pembangunan pelanggan, mengesahkan idea mereka, mengamalkan metodologi startup dan membina produk yang berdaya maju.

“Pada petang Ahad pasukan menunjukkan prototaip mereka dan menerima maklum balas berharga daripada panel hakim,” katanya.

Tujuh penyelesaian keselamatan makanan dan idea perniagaan telah dikemukakan pada hari terakhir SWFSB.

Antara penceramah dan mentor bagi SWFSB ialah Prof Dr Shahrul Razid Sarbini (Pengarah Kampus UPM Bintulu), Lavinder Singh (Ketua Digital, Jurutera Perunding Kawasan Jambatan Satok Sdn Bhd), Dr Karmilah Abdullah (Pensyarah Kanan, UPM Bintulu), Nur Asyiqin Zaidi (Pensyarah Kanan, UPM Bintulu), Ts. Dr Suhaili Mustafa (Pensyarah Kanan UPM Bintulu), Dr Chan Siaw Leng (Pensyarah Kanan UPM Bintulu), Dr Sharon Ong Yong Yee (Pensyarah Kanan UPM Bintulu), Dr Nurul Nadwa Zulkifli (Pensyarah Kanan UPM Bintulu ) dan Dr Hanisah Kamilah Mustafa (Pensyarah Kanan, UPM Bintulu), Noor Hakim Bin Ahmad (Ketua Pentadbiran, UPM Bintulu), Amirah Norizan (Pengurus Komuniti, Comfort Works), Irfan Ismail (Pembangun Bebas) dan Dr Yasmin Yaccob (Pensyarah Kanan UPM Bintulu).

Para peserta juga berpeluang untuk mendengar perkongsian dan mendapat tunjuk ajar mereka yang berpengalaman dalam memulakan perniagaan dengan penglibatan mentor-mentor seperti Azfar Tomi (Pengarah Urusan, Moredoor Interactive Sdn. Bhd.), Encik Lee Zhi Eng (Pengasas Bersama, Kloena Digital Sdn. Bhd), Nisha Haslinda binti Hasbi (Pengasas, Bintulucoffeescape), Nehemiah Labar Ingan (Pengasas, Volume Research & Development Sdn Bhd), Zaidi Jamal (Taman Agro Rakan Impian) dan  Heineken Laluan (CEO, Timogah.com),

“Saya teruja untuk menjadi sebahagian daripada program ini sebagai penceramah dan mentor. Ia adalah program yang hebat untuk memberi inspirasi kepada komuniti permulaan Bintulu. Saya percaya Bintulu mempunyai bakat untuk menghasilkan syarikat permulaan pertumbuhan tinggi yang akan menyumbang kepada ekonomi digital Sarawak,” kata Lavinder Singh, Ketua Digital, Satok Bridge Area Consulting Engineers.

Para hakim terdiri daripada Prof. Dr. Shahrul Razid Sarbini (Pengarah UPM Kampus Bintulu), Heineken Laluan (CEO, Timogah.com) dan Fakhzan Buang (Pengajar Kanan Bahasa, UPM Bintulu).

“Ia memberi inspirasi untuk melihat potensi pelajar UPM dan komuniti startup kami diberi platform yang betul dan peluang untuk mengekspresikan diri mereka,” kata Prof. Dr. Shahrul Razid Sarbini, Pengarah Kampus UPM Bintulu.

“Program seperti Startup Weekend adalah salah satu platform yang berkesan dan ia menyediakan peluang pembelajaran untuk peserta menstrukturkan idea untuk membina perniagaan yang memberi impak.

“Kami berharap dapat bekerjasama dengan TEGAS lagi untuk menganjurkan lebih banyak program keusahawanan sosial pada masa hadapan di Hab Inovasi Digital TEGAS Bintulu, di bawah inisiatif Kepimpinan dan Keusahawanan Belia (YLE) kami,” katanya.

Startup Weekend ialah program tiga hari yang di mana bakal usahawan akan merasai pengalaman dan tekanan yang dihadapi dalam membentuk kehidupan sesebuah startup dalam masa 54 jam sahaja.

Ia bertujuan untuk menyediakan platform yang membolehkan para peserta berkongsi idea, mendapatkan inspirasi dalam membina sesuatu yang baharu, membina rangkaian  perniagaan dan mencari pelabur baru untuk megembangkan perniagaan mereka.

Maklumat lanjut, klik DISINI

Tarikh Input: 01/09/2022 | Kemaskini: 01/09/2022 | lanz

PERKONGSIAN MEDIA

UNIVERSITI PUTRA MALAYSIA KAMPUS BINTULU SARAWAK

Jalan Nyabau,
97008 Bintulu, Sarawak,
Malaysia

086855201
086855888
BWKEHAv:07:53