PELAJAR UPMKB ANJUR PROGRAM ‘CLEAN THE BEACH’ BERSAMA PASUKAN POLIS MARIN WILAYAH 5, BDA | UNIVERSITI PUTRA MALAYSIA KAMPUS BINTULU SARAWAK
» ARTIKEL » PELAJAR UPMKB ANJUR PROGRAM ‘CLEAN THE BEACH’ BERSAMA PASUKAN POLIS MARIN WILAYAH 5, BDA

PELAJAR UPMKB ANJUR PROGRAM ‘CLEAN THE BEACH’ BERSAMA PASUKAN POLIS MARIN WILAYAH 5, BDA


DEMI ALAM SEKITAR: Para peserta terlibat dengan aktiviti pembersihan di Markas Operasi PDRM Marin Wilayah 5, Bintulu.


PENCEMARAN plastik di lautan telah menjadi masalah global untuk manusia dan kehidupan akuatik. Sempena Hari Lautan Sedunia (World Ocean Day) pada bulan Jun, pelajar Bachelor Sains (Kepujian) Akuakultur, Kelab Agriaqua dari Jabatan Sains Haiwan dan Perikanan, Universiti Putra Malaysia Kampus Bintulu Sarawak (UPMKB) telah menganjurkan Program “Clean the Beach” bersama dengan Markas Operasi PDRM Marin Wilayah 5, Bintulu, serta Lembaga Kemajuan Bintulu (BDA) di Bintulu, baru-baru ini.

APAKAH KEPENTINGAN PEMBERSIHAN?

Meningkatkan kesedaran tentang kerosakan yang berlaku kepada alam sekitar kita melalui pencemaran plastik Mengurangkan sampah plastik yang mencecah lautan dan seterusnya membahayakan hidupan akuatik Membawa masalah pencemaran plastik kepada barisan hadapan dalam fikiran orang ramai.

Respons yang luar biasa diterima daripada mereka yang komited terhadap usaha alam sekitar ini, yang datang dan mengambil bahagian sebagai cara untuk menghantar mesej mengenai cinta kepada alam sekitar. Seramai 47 peserta UPMKB, Pasukan Polis Marin Wilayah 5, Bintulu serta sukarelawan dari Lembaga Kemajuan Bintulu (BDA) terlibat dalam aktiviti ini.

APAKAH IMPAK PEMBERSIHAN?

Satukan komuniti (Dalam program ini, pelajar, Polis Marin, staf sokongan BDA terlibat)

Bantu alam sekitar dan buang pencemaran plastik Lindungi hidupan liar dengan memastikan habitat mereka bebas daripada plastik berbahaya Meningkatkan kesedaran tentang kesan negatif plastik pencemaran

Memberi inspirasi kepada masyarakat dan ahlinya untuk meneruskan untuk membuat perubahan dalam kehidupan seharian mereka untuk mengelakkan pencemaran plastik dan membantu dengan penyelesaian

Aktiviti pembersihan di sekitar Sungai Kemena berdekatan dengan jeti Markas Operasi PDRM Marin Wilayah 5, Bintulu, telah dilakukan bersama para peserta dan berjaya mengumpul pelbagai jenis sampah buangan isi rumah. Antara sampah yang dikutip termasuklah pakaian, paip, bakul, selipar dan sampah ‘biasa’ seperti plastik, botol plastik, kotak air minuman, tin kosong, bekas serta pembalut makanan.

Maklum balas daripada peserta program menunjukkan bahawa majoriti setuju sampah sarap ini menjejaskan kehidupan akuatik dan tidak sabar untuk menyertai aktiviti ini pada masa yang akan datang.

 

 

Tarikh Input: 29/07/2022 | Kemaskini: 29/07/2022 | lanz

PERKONGSIAN MEDIA

UNIVERSITI PUTRA MALAYSIA KAMPUS BINTULU SARAWAK

Jalan Nyabau,
97008 Bintulu, Sarawak,
Malaysia

086855201
086855888
BWKEIA:08:18