PROGRAM PENGHIJAUAN LEAF LIFE 1.0 | UNIVERSITI PUTRA MALAYSIA BINTULU SARAWAK CAMPUS
» ARTICLE » PROGRAM PENGHIJAUAN "LEAF LIFE 1.0"

PROGRAM PENGHIJAUAN "LEAF LIFE 1.0"

Sarawak Energy berhasrat untuk menanam dan melindungi 500,000 pokok sehingga 2030 melalui program dan inisiatif jaringan kolaborasi apabila Universiti Putra Malaysia Kampus Bintulu Sarawak (UPMKB) bekerjasama dengan pemaju tenaga dan pembekal elektrik untuk menanam sejumlah 700 anak pokok yang terdiri daripada lima (5) spesis tempatan di kawasan kampus.

Program penghijauan, yang dipanggil "Leaf Life 1.0", dianjurkan bersempena Kempen Penanaman, Perlindungan dan Pemuliharaan Habitat 10 Tahun Bersepadu Peringkat Korporat Sarawak Energy 2021 - 2030 pada 17 Mac 2023 di Hutan Nirwana, UPMKB.

Lebih 130 kakitangan Sarawak Energy, Lembaga Sumber Asli dan Alam Sekitar Sarawak (NREB) Bintulu, Lembaga Kemajuan Bintulu (BDA), dan UPMKB serta pelajar berkumpul di tapak untuk menanam 700 pokok terdiri dari Kapur (Dryobalanops beccarii), Meranti Tembaga (Shorea leprosula), Meranti Batu (Shore dasphylla), Meranti Bulu (Shorea pilosa), dan spesies Kawang Burung (Shorea mecistopteryx) yang disenaraikan sebagai Paling Kurang Prihatin dalam Senarai Merah Malaysia dan Hampir Terancam dalam Senarai Merah Spesies Terancam oleh IUCN.

Dekan Fakulti Sains Pertanian dan Perhutanan, UPMKB, Dr Zamri Bin Rosli menyatakan bahawa program ini merupakan kerjasama strategik antara UPMKB dan Sarawak Energy.

“Selaras dengan Kempen 100 juta Penanaman Pokok 2021-2025 oleh Kerajaan Malaysia, kami mengambil pendekatan strategik untuk mengurangkan kesan pencemaran melalui penyelesaian yang berasaskan pendekatan pembentukan alam semula jadi di kawasan yang degradasi,” katanya.

“Ia juga memberi faedah seperti membantu dalam proses penyerapan karbon melalui penyerapan karbon dioksida daripada atmosfera serta membantu mengurangkan kesan perubahan iklim. Penanaman pokok juga menyediakan habitat untuk hidupan liar melalui pemulihan habitat dan menyumbang kepada pemeliharaan ekosistem secara jangka panjang. Di samping itu, pendedahan kepada pokok dan alam semula jadi telah terbukti mempunyai kesan positif terhadap kesihatan mental dan kesejahteraan. Pokok meningkatkan keindahan landskap dan menyediakan peluang rekreasi luar dan bersantai untuk faedah estetik dan rekreasi. Secara umumnya, penanaman pokok adalah alat penting untuk menggalakkan kelestarian alam sekitar, meningkatkan kesihatan dan kesejahteraan manusia, dan menyokong pembangunan mampan,” sambungnya.

Kerjasama strategik antara pihak kerajaan dan agensi perindustrian dalam program penanaman pokok adalah penting sebagai sebahagian daripada komitmen korporat ke arah pembangunan mampan, kestabilan alam sekitar dan pemuliharaan biodiversiti. Program mitigasi seperti pengurangan karbon atau mengurangkan impak operasi ke atas ekosistem dengan menyokong program penanaman pokok adalah penting untuk mewujudkan kerjasama agensi awam dan swasta bagi memanfaatkan kekuatan dan sumber rakan-kongsi untuk mencapai matlamat bersama.

Program ini juga bertujuan untuk memupuk kesedaran alam sekitar di kalangan peserta untuk menghargai ekosistem hutan yang kaya dengan biodiversiti flora dan fauna. UPMKB juga merakamkan setinggi-tinggi penghargaan kepada Sarawak Energy yang telah menaja sepenuhnya program ini.

Pengurus Besar Kesihatan, Keselamatan & Alam Sekitar Sarawak Energy, Ir. Robin Tigai dalam ucapannya berkata, Kempen Penanaman, Perlindungan, dan Pemuliharaan Habitat Bersepadu Peringkat Korporat 10 Tahun telah dilancarkan pada 2021. “Kami berhasrat untuk menanam dan melindungi 500,000 pokok menjelang 2030 selaras dengan Kempen Menghijaukan Sarawak untuk menanam 100 juta pokok menjelang 2025. Pada 2022; Sarawak Energy menanam dan melindungi 52,897 pokok di pelbagai bahagian di Sarawak dengan pelbagai rakan strategik dan kolaborator,” katanya. Beliau turut menjelaskan bahawa inisiatif itu sejajar dengan Matlamat Pembangunan Mampan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu No. 13 Tindakan Iklim dan Matlamat No. 15 Kehidupan di Darat ke arah “Net Zero Goals”.

Staf Sarawak Energy yang turut hadir semasa majlis itu ialah Encik Jabu anak Ngumbang, Pengurus Wilayah bagi Pejabat Wilayah Bintulu; Ts. Julaidi Bin Rasidi, Pengurus Kanan bagi Penilaian Kesan Alam Sekitar; dan Ts. Mahmood Bin Long, Pengurus Kanan Alam Sekitar. Program ini telah diselaraskan oleh Prof. Madya Dr Geoffery James Gerusu bersama dengan Sarawak Energy.

Para VIP yang hadir semasa program ini. Dari kiri, Ts. Mahmood Bin Long, Pengurus Kanan Alam Sekitar, Sarawak Energy; Dr. Zamri Bin Rosli, Dekan Fakulti Sains Pertanian dan Perhutanan, UPMKB; Ir. Robin Tigai, Pengurus Besar Kesihatan, Keselamatan & Alam Sekitar, Sarawak Energy; Encik Jabu anak Ngumbang, Pengurus Wilayah bagi Pejabat Wilayah Bintulu, Sarawak Energy; dan, Ts. Julaidi Bin Rasidi, Pengurus Kanan bagi Penilaian Kesan Alam Sekitar, Sarawak Energy

Perasmian program penghijauan yang diketuai oleh Ir. Robin Tigai

Peserta program penghijauan semasa aktiviti berlangsung


Para peserta bersemangat dan aktif menanam anak pokok tempatan semasa program penghijauan “Leaf Life 1.0” ini berlangsung

Date of Input: 08/05/2023 | Updated: 08/05/2023 | lanz

MEDIA SHARING

UNIVERSITI PUTRA MALAYSIA BINTULU SARAWAK CAMPUS

Nyabau Road,
97008 Bintulu, Sarawak,
Malaysia

086855201
086855888
WWJZIAc:08:16