T-I-N-Y ACTIVITY 2: WE CAN PLANT - HYDROPONIC FARMING | UNIVERSITI PUTRA MALAYSIA KAMPUS BINTULU SARAWAK
» BERITA » T-I-N-Y ACTIVITY 2: WE CAN PLANT - HYDROPONIC FARMING

T-I-N-Y ACTIVITY 2: WE CAN PLANT - HYDROPONIC FARMING

Bintulu: 24 Februari 2023, Makmal Biodiversiti Borneo, Institut Sains Ekosistem Borneo (IEB), Universiti Putra Malaysia Kampus Bintulu Sarawak (UPMKB) telah mengadakan bengkel amali kedua "We Can Plant - hydroponic farming" di Pusat Pemulihan Dalam Komuniti (PPDK Bintulu). Bengkel amali ini merupakan bengkel kedua anjuran program "Team Up with Invisible Minority Yet Powerful Organisms (T-I-N-Y) di bawah "Skim Geran Pemindahan Ilmu (KTGS)" yang dibiayai oleh Pusat Transformasi Komuniti Universiti-UCTC UPM.

Seramai 23 orang peserta telah menyertai bengkel ini. Bengkel ini bertujuan untuk menyediakan persekitaran yang menyokong dan memupuk minat orang kurang upaya untuk menanam sayur-sayuran hidroponik mereka sendiri. Projek ini diketuai oleh Prof. Madya Dr. Leong Sui Sien (Penyelidik IEB dan Profesor Madya Jabatan Sains Haiwan dan Perikanan, Fakulti Sains Pertanian dan Perhutanan, UPMKB). Dalam bengkel kedua ini, latihan amali mengenai pengenalan asas kepada set hidroponik, penanaman praktikal sayur-sayuran, dan pembuatan baja organik telah disediakan dan ditunjukkan oleh pakar, Encik Bohari bin Mohd Zini (Usahawan Hidroponik, Bintulu).

Untuk mencapai objektif program, T-I-N-Y, pasukan telah menunjukkan dedikasi dan keazaman yang sebenar. Setinggi-tinggi penghargaan dan terima kasih kepada pasukan IEB: Prof. Dr. Patricia King Jie Hung (Timbalan Pengarah), Dr. Latifah Omar (Ketua Makmal Borneo), Dr. Mugunthan A/L Perumal (Pegawai Penyelidik Kanan, IEB, UPMKB), Puan Hadiah Binti Sandi (Penolong Pendaftar Kanan), dan Puan Fariza Binti Sarkawi (Setiausaha).

Tarikh Input: 02/03/2023 | Kemaskini: 03/03/2023 | lanz

SXEZLAr~