PROGRAM: TEAM UP WITH INVISIBLE MINORITY YET POWERFUL ORGANISMS (T-I-N-Y) | UNIVERSITI PUTRA MALAYSIA KAMPUS BINTULU SARAWAK
» BERITA » PROGRAM: TEAM UP WITH INVISIBLE MINORITY YET POWERFUL ORGANISMS (T-I-N-Y)

PROGRAM: TEAM UP WITH INVISIBLE MINORITY YET POWERFUL ORGANISMS (T-I-N-Y)

Bintulu: 17 Februari 2023, Makmal Borneo Biodiversiti, Institut EkoSains Borneo (IEB), Universiti Putra Malaysia Kampus Bintulu Sarawak (UPMKB) telah mengadakan bengkel bertajuk "Kebun Hidroponik dengan Mikrob Berkesan" di bawah program "Team Up with Invisible Minority Yet Powerful Organisms (T-I-N-Y) di bawah "Skim Geran Pemindahan Ilmu (KTGS)" yang dibiayai oleh Pusat Transformasi Komuniti Universiti-UCTC UPM dengan kerjasama Bahagian Bintulu Pejabat Pertanian.

Bengkel ini diadakan khas untuk Pusat Pemulihan Dalam Komuniti (PPDK Bintulu). Projek ini bertujuan untuk memberi pengajaran kepada ahli komuniti dan peserta OKU di PPDK Bintulu untuk menanam sendiri sayur-sayuran hidroponik yang dibimbing oleh pakar-pakar dari UPMKB. PPDK Bintulu merupakan sebuah organisasi yang menyampaikan strategi pembangunan komuniti orang kurang upaya (OKU) di Bintulu yang memerlukan pemulihan dan latihan asas dari segi pergerakan, pertuturan, pendidikan khas dan kemahiran dalam pengurusan kendiri.

Projek ini diketuai oleh Prof. Madya Dr. Leong Sui Sien (Rakan Penyelidikan IEB dan Jabatan Sains Haiwan dan Perikanan, Fakulti Sains Pertanian dan Perhutanan, UPMKB) dan bertujuan untuk memindahkan pengetahuan dan kepakaran UPMKB dalam meningkatkan ekonomi dan kemahiran komuniti OKU melalui kebun hidroponik dengan menggunakan mikrob yang berkesan. Semasa bengkel pertama, latihan telah diberikan mengenai teori penanaman oleh kepakaran iaitu Dr. Latifah Binti Omar (Ketua Makmal Biodiversiti Borneo, IEB, UPMKB) dan Dr. Azizul Hakim Lahuri (Pensyarah Kanan, Jabatan Sains dan Teknologi, Fakulti Kemanusiaan, Pengurusan dan Sains, UPMKB).

Tarikh Input: 21/02/2023 | Kemaskini: 22/02/2023 | lanz

SXESOA7~